Путин: Нова Студена война няма да има, никой няма интерес от нея
Путин: Нова Студена война няма да има, никой няма интерес от нея / Guliver/Getty Images

До нова Студена война няма да се стигне, никой няма интерес от нея, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, на среща с ръководителите на световните информационни агенции в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Пред чуждестранните журналисти президентът отбеляза също, че Русия зачита интересите на другите страни и не може да се съгласи да не я третират като равностоен партньор, посочва Ройтерс.

Путин каза, че Украйна няма право да иска намаляване на цената на газовите доставки от Русия и подчерта, че този спор трябва да се реши по пътя на диалога, а не с ултиматуми.

"Готови сме за градивен диалог, но той не бива да се води чрез неоснователни искания и ултиматуми, а по-скоро на основата на цивилизовано пазарно сътрудничество", каза още руският президентът.

Санкциите, наложени на Русия заради Украйна, са контрапродуктивни и не съответстват на международното право, посочи Путин. Критикувайки Запада, той подчерта, че "противоконституционният преврат" е пресякъл възможността за конструктивен диалог за Украйна. Онези, които предизвикаха преврата в Украйна, трябваше по-внимателно да обмислят последствията от действията си, допълни той.

Русия и Китай трябва да гарантират сигурността на златния и валутния си резерв и рационалното използване, каза Путин. Според него двете страни трябва да обмислят по-нататъшни стъпки за преминаване към използването на националните валути при двустранни операции.

Източник: БТА