/ iStock/Getty Images
Стотици души протестираха в турски градове срещу убийствата на жени след двойното убийство на две момичета в Истанбул.

Стотици хора в Истанбул скандираха лозунги, осъждащи президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата „Партия на справедливост и развитие“ /ПСР/ с ислямски корени, съобщи кореспондент на АФП.

„Вие сте правителство, което позволява да се убиват млади момичета“, заяви пред тълпата един от организаторите на митинга Гюнеш Фадиме Аксахин.

Гюлизар Сезер, майка на убита млада жена, заяви: „Искам да се сложи край на избиването на нашите момичета“. Тялото на дъщеря ѝ беше намерено през юни, след като беше хвърлено в морето, увито в килим.

Според федерация за защита на правата на жените други протести са се състояли в Анкара и Измир. Подобни протести имаше всеки ден в продължение на една седмица в цялата страна, особено в университетските кампуси.

Протестите избухнаха след убийството на две млади жени в рамките на 30 минути една след друга в Истанбул миналата седмица. Мъжът, заподозрян в извършването на убийствата, се самоуби.

Заподозреният и двете жени са били на 19 години, съобщиха официални лица.

Ердоган, който първоначално обвини алкохола и социалните медии, на 9 октомври обеща да затегне съдебната система и да се справи с престъпността.

Турция се бори за овладяване на убийствата на жени.

Според една мониторингова група тази година в 85-милионната страна са били убити 299 жени, а други 160 подозрителни убийства официално са класифицирани като самоубийства или злополуки.

През 2021 г. Турция се оттегли от Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието срещу жени, известна като Истанбулската конвенция.

Тя задължава националните органи да разследват и наказват насилието срещу жени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС