Продължават преговорите за състава на палестинското правителство
Продължават преговорите за състава на палестинското правителство / снимка: BGNES

Съставът на палестинското правителство на националното единство няма да бъде договорен преди края на идната седмица. Това съобщи министър-председателят Исмаил Хания от ислямисткото движение Хамас, цитиран от Ройтерс.

Хамас и умереното движение Фатах на президента Махмуд Абас се споразумяха да формират общо правителство след преговори в Мека, Саудитска Арабия на 8 февруари. Първоначално се очакваше съставът на това правителство да бъде оповестен в края на миналата седмица.

Преговорите между двете фракции не са приключили, поясни Хания на заседание на сегашния кабинет. Премиерът обяви, че предстоят още разговори с Абас през следващите два дни, след които отново ще е необходимо време.

Хания не разкри кои са спорните въпроси. Други източници посочиха, че двете страни все още не са се споразумели кой ще оглави вътрешното министерство.

В град Газа избухна сражение между бойци на Хамас и верни на Фатах офицери от силите за сигурност. До сблъсъка се стигна заради спор за контрола върху тренировъчен център, добавя Асошиейтед прес.

Привържениците на Фатах поискаха милициите на Хамас да напуснат района на комплекса. Бойците отказаха и заявиха, че той попада под контрола на вътрешното министерство, което в момента се ръководи от Хамас. Сблъсъкът е най-тежкият след споразумението от Мека.

При друг инцидент неизвестни нападатели стреляха по къщата и колата на висш офицер от силите за сигурност, който и в миналото е имал проблеми с Хамас.

Изстрели бяха отправени също към полицейски участък. Полицаите отвърнаха на огъня. Пострадали няма.