Призоваха Солана за среща с иранския преговарящ за ядрената програма на Техеран
Призоваха Солана за среща с иранския преговарящ за ядрената програма на Техеран / netinfo

Висши дипломати на шестте световни сили, участващи в разговорите за иранската ядрена програма в Лондон, призоваха върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана да се срещне отново с главния преговарящ на Иран, предаде Франс прес. Агенцията се позова на комюнике на Форин офис.

Политическите директори от министерствата на външните работи на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия поискаха Солана отново да се срещне с главния преговарящ по ядрената програма на Иран Саид Джалили. Дипломати се събраха днес в Лондон, за да обсъдят налагането на по-твърди санкции срещу Иран.

Шестте страни вече приеха да изчакат до средата на ноември доклада на Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) за сътрудничеството с Иран, както и доклада на Хавиер Солана за предложението до Иран за сътрудничество в замяна на прекратяване на обогатяването на уран. След това те може да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН, който да гласува нова резолюция със санкции срещу Иран.

Политическите директори се споразумяха да се срещнат отново на 19 ноември, за да преценят дали има напредък по иранското досие. "Те отново потвърдиха ангажимента си да договорят дългосрочно решение на въпроса с иранската ядрена програма и призоваха Иран да приеме предложението за преговори," отправено от шестте страни през юни 2006 г., добави говорителят.

Западът подозира Иран, че се стреми да произведе ядрено оръжие. Техеран отхвърля обвинението и настоява, че ядрената му програма е само за мирни цели.