Принцеса Виктория няма да бъде разследвана за корупция
Принцеса Виктория няма да бъде разследвана за корупция / Reuters

Шведската престолонаследничка принцеса Виктория няма да бъде обект на съдебно разследване за корупция заради скъпото си сватбено пътешествие, подарено й от шведски бизнесмен, предаде Франс прес.

Новината съобщи шведският прокурор Гунар Стетлер, който по-рано този месец прие да разгледа 8 жалби срещу принцесата и нейния съпруг Даниел заради скъпото им сватбено пътуване и луксозните сватбени подаръци.

Днес шведският прокурор подчерта, че членовете на шведското кралско семейство не попадат в нито една категория, която би могла да бъде визирана от разследване за евентуална корупция.

"Принцеса Виктория не е част от хората, които могат да бъдат преследвани за корупция. Тя е наследила функциите си и не принадлежи към нито една от категориите, заложени в закона за корупцията", каза прокурорът. Той обаче прикани шведският парламент да помени закона за корупция, който в сегашния си вариант има "странни последствия"

"Ако подаря скъпа вещ на премиера, бих могъл да бъда съден за опит за корупция, но ако връча скъп подарък на кралското семейство няма да бъда наказан, защото кралското семейство не е в списъка на хората, които могат да бъдат съдени за корупция", подчерта отново прокурорът, цитиран от БТА.

Принцеса Виктория се ожени за дългогодишния си приятел Даниел на 19 юни. Семейството получи подаръци на стойност 1 милион шведски крони /105 000 евро/. Най-пищният от тях беше сватбеното пътешествия, подарено им от шведския бизнесмен, което продължи 6 седмици и което отведе младото семейство във Френска Полинезия и в Колорадо. По време на пътуването двойката използваше частния самолет, яхтата и луксозната къща на бизнесмена Бертил Хулт, дългогодишен приятел на шведското кралско семейство.