Причинители на екологични катастрофи ще носят наказателна отговорност
Причинители на екологични катастрофи ще носят наказателна отговорност / снимкa: Sofia Photo Agency

Компаниите и физическите лица, които са причинители на екологични катастрофи, ще носят наказателна отговорност, реши Европейският парламент. Съдилищата ще имат право да закриват компании и да нареждат на признатите за виновни да предприемат действия за ликвидиране на нанесените на околната среда щети.

Евродепутатите не определиха общовалиден минимум на глобите, тъй като Европейският съд миналата година реши, че за Европейския съюз не може да бъде определен минимален размер на финансовите санкции. "Онези, които носят отговорност за замърсяването на околната среда, вече не могат да разчитат на убежище където и да било в Европейския съюз", заяви комисаря по въпросите на правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро. Според Европейската комисия големите компании са извършители на 73 на сто от престъпленията срещу околната среда и трябва да поемат своята отговорност за това, посочва АП.

Междувременно ЕК изнесе данни според които, правителствата на страните в Европейския съюз постепенно увеличават държавните субсидии за защита на околната среда. Между 2001 и 2006 г. размерът на държавните средства за опазване на околната среда в ЕС се е удвоил и е достигнал 14 милиарда евро. Най-голям дял от държавния бюджет, между 0,32 и 0,77 на сто от брутния си вътрешен продукт изразходват Германия, Дания и Швеция, което е над средното за ЕС равнище от 0,12 на сто от БВП. Според изнесените данни, Словакия, Естония и България въобще не изразходват бюджетни средства за субсидиране на дейности, свързани с опазването на околната среда.