/ БТА
Една израелска атака на иранска територия може коренно да промени динамиката и да доведе дотам, че от "ционисткия режим" да не остане нищо, заяви днес президентът на Иран Ебрахим Раиси, предаде Ройтерс.

Раиси вчера пристигна на тридневно посещение в Пакистан. Той обеща да увеличи обема на търговията между двете съседни страни до 10 млрд. долара годишно. Техеран и Исламабад се опитват да възстановят връзките си, след като по-рано тази година си размениха безпрецедентни военни удари, отбелязва Ройтерс.

В петък над иранския град Исфахан се чуха експлозии, които според източници са били израелска атака, но Техеран омаловажи инцидента и заяви, че не планира ответни действия, припомня агенцията.

Междувременно днес иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан осъди планираните санкции срещу страната му заради мащабното нападение с дронве и ракети срещу Израел в нощта срещу 14 април, предаде ДПА.   

Абдолахиан написа в социалната мрежа "Екс", че с атаката Иран е упражнил правото си на самозащита. Той призова за налагане на санкции срещу Израел.

На среща в Люксембург в понеделник външните министри на 27-те държави членки на ЕС възложиха на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел да представи конкретни предложения за санкции. Мерките трябва да дадат възможност за налагане на допълнителни търговски ограничения на Иран, за да се затрудни Ислямската република да произвежда и разработва безпилотни летателни апарати и ракети.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев, БТА