/ Gulliver/Getty Images
Министерският съвет на Франция одобри законопроекта „За укрепване на републиканските принципи”, насочен основно срещу радикалния ислям.

Премиерът на страната Жан Кастекс съобщи, че одобреният документ не е насочен срещу религиите или срещу мюсюлманите. Това е закон за свободата, за еманципацията пред лицето на религиозния фундаментализъм.

„С този важен текст ние искаме да ви дадем средство за защита от идеологически и политически обединения, които атакуват нашите ценности, суверенитет и понякога стигат до углавни престъпления”, каза той.

Нови арести след жестокото нападение в църква в Ница

Изказвания направиха и министрите на вътрешните работи Жералд Дерманен, на образованието Жан-Мишел Бланкер, на правосъдието Ерик-Дюпон Морети и Марлен Шиепа – министър-делегат по въпросите на гражданството към МВР. Те разкриха подробности от законопроекта, който ще бъде представен за гласуване в парламента.

Една от основните точки е борбата с нерегистрираните учебни заведения, в които децата може да бъдат подложени на пропагандни идеи на радикалния ислям. Правителството възнамерява също така да се бори за задължителното полагане на клетва за религиозен неутралитет от страна на държавните служители.

Министрите засегнаха и аспекти от личния живот на французите: новият законопроект предвижда наказание за медицински работници, издали справка за девственост, както и за принуждаване към сключване на брак.

Документът предлага на уличените в многоженство на територията на Франция да им бъдат анулирани визите и да бъдат екстрадирани в държавата на произход. Министърът на правосъдието подчерта, че законопроектът третира въпроса за „ново престъпление, свързано със създаването на заплаха за живота на трети лица чрез разпространяване на информация, отнасяща се до личния или професионалния им живот, позволяваща да бъдат определени самоличността или местонахождението им”.

Този текст беше записан и заради предотвратяване на случаи, подобни на убийството на учителя по история от радикален ислямист през октомври тази година. Следователите предполагат, че престъпникът е успял да проследи жертвата, благодарения на разпространена информация в социалните мрежи, в която преподавателят показва по време на урок карикатури на пророка Мохамед, публикувани в седмичника „Шарли Ебдо”. 
БГНЕС