/ iStock
Голям пожар гори в склад за пластмасови отпадъци в хърватския град Осиек, съобщава хърватската национална телевизия ХРТ. Жителите на града са предупредени да не остават за дълго на открито заради замърсяването на въздуха.

Пожарът е избухнал малко след полунощ в открит склад на предприятието „Драва Интернешънъл“ („Drava International”) в предградието Бриест на Осиек. Няколко хиляди квадратни метра пластмасови отпадъци с височина пет метра са в огън. Пожарът е обхванал и производствен обект на предприятието.

Пожарникари и доброволци се опитват да локализират пожара. Заради излагането на пожарникарите на високата температура спешна помощ се е включила на терен на няколко пъти, но засега няма ранени.
 
„Преди няколко часа започна да духа на юг, в посока Осиек. Продължава да стои препоръката за всички и особено за хора с респираторни проблеми да стоят на открито възможно най-малко и да не проветряват затворените пространства. Всички могат да отидат на работа, децата могат да отидат на училище с минимално оставане на открито“, посочи началникът на щаба на гражданската защита Драган Вулин.



Причината за възникването на пожара все още не е известна, а учебните часове в южната част на града са отменени.
Симона - Алекс Михалева/БТА