Посланикът на САЩ у нас: Изборите бяха точка на пречупване
Посланикът на САЩ у нас: Изборите бяха точка на пречупване / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"Изборите в САЩ бяха не просто избор за нов президент на страната, а точка на пречупване и фундаментална промяна за нея", заяви посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни на дискусия, организирана от Американската търговска камара в България. Посланик Макълдауни посочи, че сме станали свидетели на безпрецедентна активност на гласоподавателите, като се има предвид броят на далите вота си млади хора и представители на малцинствата.

„Всички видяха, че битката между двамата кандидати този път не беше като традиционно състезание, което в Америка наричаме конско надбягване, а беше битка, която се водеше с душа и сърце”, каза американският посланик. По думите й това са най-дългите и най-скъпи избори в историята на Щатите, както и най-безпрецедентните. "Първият и най-важен прецедент беше поставен от самите кандидати, които разбиха табутата и клишетата, в които живеехме - първи тъмнокож кандидат-президент и първа жена кандидат-вицепрезидент. За мен, а и за повечето американци, ключовият факт е, че 150 години след отмяната на робството и 54 години, след като Мартин Лутер Кинг произнесе речта си за неговата Мечта, Америка има първият тъмнокож президент и това е нещо изключително", коментира Макълдауни.

„И Барак Обама, и Джон Маккейн представят най-доброто от Америка. Много хора вярват, че тези избори пренаписват правилата в САЩ”, посочи Нанси Макълдауни.

Според бившия посланик на България във Вашингтон Елена Попптодорова изборът на американците е знак за възстановяване на ролята на Америка в глобален мащаб. „За американците имаше едно болезнено осъзнаване в последните месеци, даже през последните 2-3 години, това беше загубата на този образ – водача, носителя на добри порядъчни принципи и ценности. Това също е един от основните мотиви да бъде избран човек, който може да доведе до промяна. Това е атака срещу елита, срещу установената от десетилетия политика във Вашингтон. Не случайно тезите на Обама през цялото време бяха „ние сме извън околовръстното шосе”, както казват на английски, „ние сме извън официален Вашингтон и ние идваме в столицата, за да го променим”.