/ iStock/Getty Images
Външният министър на Полша Яцек Чапутович днес подаде оставка, съобщи министерството, цитирано от информационни агенции ПАП и Ройтерс, без да посочи причина за оставката.

Министърът намекна през юли, че може да се оттегли от поста, след като управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) обяви, че планира промени в състава на правителството.



Според външното ведомство Чапутович, който е на поста от януари 2018 г., е изразил убеденост, че "неговият приемник ще запази сегашната линия и ще благоприятства засилването на позициите на Полша на международната сцена", отбелязва Франс прес.

Чапутович подава оставка на фона на сериозна ангажираност на Варшава с намирането на изход от политическата криза в Беларус след резултатите от президентски избори, оспорвани от беларуската демократична опозиция и Европейския съюз. Вчера Чапутович се срещна с беларуските опозиционери Валерий и Вероника Цепкало.

Външният министър подава оставка два дни след като това направи полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски, обосновавайки решението си с лични причини. Здравният министър е критикуван за действията си за справяне с епидемията от коронавируса.
БТА