/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе посрещнат сърдечно от полския си колега Анджей Дуда днес във Варшава по време на първото си официално посещение в страна от ЕС след осуетения опит за преврат от юли 2016 г., предаде АФП.

Ердоган: Търпението и доверието ни към ЕС са на приключване

Ердоган посети Белгия през май за среща на НАТО и Хамбург за среща на Г20 през юли, но Полша е първата страна от ЕС, която го покани на посещение в рамките на двустранните отношения, след преследванията, предприети в Турция срещу заподозрени за участие в опита за преврат. Полша подкрепя стремежа на Турция за присъединяване към ЕС, заяви Дуда пред журналисти след среща на четири очи с турския президент.

Ердоган: Турция може да преразгледа позицията си за Европа

Преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, започнали през 2005 г., са в мъртва точка. Германският канцлер Ангела Меркел поиска наскоро спиране на преговорите, но повечето от останалите страни от ЕС предпочитат за момента запазване на тази крехка връзка, въпреки опасенията им по отношение на някои прояви на турския режим.

Турция Полша Ердоган
БГНЕС

Ако ЕС смята, че присъединяване на Турция не е възможно, да ни го каже най-накрая, отбеляза Ердоган. Според него Турция е изразходвала "30 милиарда долара", за да приеме на своя територия над три милиона мигранти, докато ЕС, който обеща шест милиарда евро, "е предоставил за момента едва 885 милиона".

Германски министър: Турция никога няма да влезе в ЕС при управлението на Ердоган

Полша се надява, че Турция в крайна сметка ще се присъедини към Европейския съюз, заяви полският президент Анджей Дуда преди среща на ЕС, на която ще бъдат обсъдени влошените отношения между Брюксел и Анкара, предаде Ройтерс.

Турция Полша Ердоган
БГНЕС

Ердоган призова приятелските страни в ЕС да окажат натиск за премахване на шенгенските визи за турските граждани. "Документи по този въпрос бяха подписани", подчерта турският президент, който изтъкна, че подобна мярка ще позволи да се увеличи броят на турските туристи в Полша.
БТА