/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува ЕС заради прилаганите двойни стандарти спрямо Анкара и призова Брюксел да обяви окончателното си решение за членството на страната му. Той обяви търпението на страната си за изчерпано.

Ердоган: Турция може да преразгледа позицията си за Европа

На форум на омбудсманите в Истанбул Ердоган коментира, че е възможно реформите, реализирани от Анкара в процеса на интеграцията в ЕС, да са се оказали недостатъчни за приемането на Турция като пълноправен член, но тези стъпки са позволили демократичните стандарти в страната да се подобрят в значителна степен.

Германски министър: Турция никога няма да влезе в ЕС при управлението на Ердоган

„Затова, когато в ЕС започнаха да прилагат двойни стандарти спрямо Анкара, ние казахме, че все пак ще продължим да вървим напред. В преговорния процес обаче опонентите на Анкара измислят теми, които не са съществували при преговорите с другите страни-кандидатки. Турция не се съгласяваше и няма да се съгласи с подобна позиция, ние следвахме строго формата на процеса на влизането в ЕС“, заяви президентът.

Ердоган
БГНЕС

Той подчерта, че в ЕС са длъжни да разберат, че противопоставянето с Анкара, което понякога прилича на театрално представление, губещата страна няма да е Турция. ЕС е длъжен да обяви окончателната си позиция за членството на Турция, Анкара има още малко търпение, за да дочака това решение, каза държавният глава.

Турция рискува замразяване на преговорите за присъединяване към ЕС

Той бе категоричен, че Турция няма да признае и счита за незаконен референдума в Северен Ирак. „В контекста на ставащото в Северен Ирак и в Сирия кризите и конфликтите в региона приемат все по-сложен и безизходен характер. Решението на Кюрдската регионална администрация за провеждането на референдума е опит да се възползва от сложната ситуация в Ирак. Опитът на отделна група да поеме контрола над северен Ирак създава предпоставки за дългосрочни военни конфликти и притеснения за населението на региона. Когато кюрдската администрация обяви „независимост“ от Ирак, недоверието и недоволството към Иракски Кюрдистан ще се засилят“, посочи Ердоган.
БГНЕС