Полша Русия
Полша Русия / iStock/Getty Images
Полските власти са решили да изгонят около 40 руски дипломати за дейността им, която е несъвместима с дипломатическия им статут, което на езика на дипломацията означава шпионаж, съобщиха неофициално правителствени източници за Onet. Информацията беше потвърдена от говорителя на министъра-координатор на специалните служби Станислав Жарин, който заяви, че ABW е изготвила списък с 45 души от дипломатическите среди, които работят за руското разузнаване.

Според добре информирани източници на Onet руският посланик в Полша Сергей Андреев е бил извикан спешно в Министерството на външните работи тази сутрин, за да се обсъди точно този въпрос.

Списъкът на руските дипломати, които според полските власти са участвали в дейности на полска територия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, включва около 40 души, сред които са и служители на руското посолство във Варшава.

Всички тези дипломати са представлявали заплаха за сигурността на Република Полша, а дейността им може да се счита за шпионаж в полза на чужда държава. На пресконференция Станислав Жарин говори за списъка на лицата, които ще бъдат експулсирани от Полша.

ABW посочва, че Русия все по-често действа настъпателно срещу Полша. Жарин добави, че лицата, идентифицирани от ABW, са били определени като служители на различни специални служби, действащи в Русия.

Съществуването на списъка беше потвърдено и от говорителя на правителството Пьотр Мюлер.

"Такъв списък е предаден. Днес руският посланик беше извикан в Министерството на външните работи. Ще разговаряме за това и решенията за по-нататъшните стъпки ще бъдат обявени днес", каза той в Сейма.

Руското министерство на външните работи обеща отговор на експулсирането на дипломатите.
 
БГНЕС