Потенциална катастрофа дебне от ледените води на север от Русия, тъй като потънали ядрени подводници бавно се разлагат под повърхността.

Съобщава се, експертите в региона са нарекли мястото "подводния Чернобил", разказва Vesti.bg. Там хиляди тонове ядрени отпадъци чакат да излязат от контейнерите си в студените води на Карско и Баренцово море.

Корабното гробище се простира във водите край бреговете на Северна Русия, като затрупа морското дъно с над 17 000 обекта, включително 18 ядрени реактора и три потънали атомни подводници.

Според The Sun влошаващото им се състояние представлява сериозна заплаха, тъй като отпадъците от тези подводници се оценяват колкото 6,5 пъти Хирошима.

Това, което прави ситуацията още по-тревожна, е фактът, че някои от ядрените отпадъци се намират на дълбочина само 30 метра, което поставя радиационната заплаха, произведена в Русия, в опасна близост до човечеството.

Очаква се реакторите, пълни с уран, в крайна сметка да започнат да изпускат големи количества радиоактивен материал и да превърнат региона в бомба със закъснител.

Освен това експертите се опасяват, че силно концентрираните ядрени пръти на някои подводници могат да претърпят имплозия под водата, което да доведе до катастрофално събитие, наподобяващо това в Хирошима.

Томас Нилсен, редактор на The Barents Observer, предупреждава: "Не можем да оставим тези реактори просто да си стоят там. Знаем, че рано или късно радионуклидите ще изтекат навън".

В доклад от 1993 г., поръчан от бившия руски президент Борис Елцин, ситуацията е определена като "критична", според The Sun.

Оттогава обаче Русия отрича да изхвърля "високоактивни отпадъци" в океаните, въпреки предишните доклади и признания за изхвърляне на някои ядрени отпадъци в морето - практика, която нарушава Лондонската конвенция за изхвърляне на отпадъци от 1983 г. и споразумение, от което Съветският съюз е бил част.

В Карско море много от изхвърлените реактори все още съдържат радиоактивни горивни пръти, а една от подводниците, К-159, лежи с незапечатани реактори, отворени към стихиите, като разпространява радиоактивност във водите.

В отговор на нарастващата загриженост Русия обяви инициатива за извличане на радиоактивните елементи от морското дъно.

Експертите обаче смятат, че ще са необходими десетилетия, за да се осъществи това усилие.

Освен това Финландия, в сътрудничество с Норвегия, Исландия, ЕС, САЩ, Обединеното кралство и Русия, започна проект за издигане на най-опасните предмети обратно на повърхността.

Войната в Украйна обаче спря тази инициатива, а Русия се оттегли от Руско-норвежката комисия за ядрена безопасност, оставяйки други държави в неведение относно точното местоположение на радиоактивните отпадъци в техните морета.

Междувременно Озерск, руски град с население от около 82 000 души, е родното място на ядрената програма на Съветския съюз. Той е почти напълно изолиран от външния свят, като жителите му се нуждаят от специални визи, за да го напуснат, а на чужденците е забранено да влизат.

Огради от бодлива тел ограждат границите на града с надписи "забранено влизането". Озерск е наричан "гробището на земята", в него се намира "езерото на смъртта" и се твърди, че е дори по-радиоактивен от Чернобил.

Vesti