Подкрепата за гей браковете от Обама - поврат в историята на гражданските права
Подкрепата за гей браковете от Обама - поврат в историята на гражданските права / снимки: Reuters

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг определи като "голям поврат в историята на гражданските права в Америка" подкрепата за хомосексуалните бракове от президента Барак Обама, съобщи Франс прес.

"Никой американски президент не е подкрепял разширяване на гражданските права, което да не е било прието накрая от американския народ. И аз не се съмнявам, че и този случай няма да е изключение. Походът на свободата, на която се крепи страната ни след революцията от 1776 година, продължава и независимо от трудностите, които може да срещне в отделни щати, свободата ще триумфира над страха и равенството ще надделее над дискриминацията", заяви Блумбърг.

Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом приветства с думите "Yes, we can" (Да, ние можем) изразената от президента на САЩ Барак Обама позиция в подкрепа на гей браковете, предаде Франс прес. ("Да, ние можем" беше предизборният лозунг на Обама преди четири години.)

"Да, ние можем" е написала еврокомисарката в Туитър. "Казаното от Барак Обама "да" на браковете между хора от един и същи пол е важно заемане на позиция", допълва Малмстрьом, която е либерал от Швеция.

Барак Обама стана в сряда първият президент на САЩ, който обяви открито подкрепа за еднополовите бракове - потенциално взривоопасен въпрос - само 6 месеца преди президентските избори, отбелязва БТА.

Той бе аплодиран от конгресмени и сенатори, от правозащитни организации, но и критикуван от консервативни политици и религиозни лидери.

Дъщерята на сенатора републиканец Джон Маккейн, Меган Маккейн, която е хомосексуална, обобщи мнението на голяма част от гей общността: "Доволна съм да чуя, че макар и твърде късно заради политическия натиск президентът изрази подкрепа за гей браковете. За жалост, този въпрос е все още в компетенциите на отделните щати и продължава да губи в избирателните урни".

Подкрепата за гей браковете от Обама  поврат в историята на гражданските права
netinfo

През последните няколко години американският президент Барак Обама положи значителни усилия, за да покаже, че позицията му за еднополовите бракове се променя. Сега той най-сетне заяви открито това, което всички знаеха, че ще каже в крайна сметка - че подкрепя правото на хомосексуалистите да сключват брак, пише сп. "Икономист".

Това поставя Обама в авангарда на борбата за граждански права на хомосексуалистите, което е именно мястото, където Демократическата партия иска да го види. Той едва ли може да бъде обвиняван за направения ход както по политически, така и по морални причини. Но тази стъпка е неблагоприятна за каузата на еднополовите бракове, която досега се ползваше само с умерена подкрепа от демократите и републиканците като цяло.

Официално Републиканската партия се противопоставяше на браковете между хомосексуалисти и консерваторите бързо реагираха на изявлението на Обама, като потвърдиха своята съпротива. Въпросът обаче не получаваше голямо внимание и през последните години мнозина републиканци с по-либертариански възгледи по социалните теми постепенно достигаха до заключението, че няма основание хомосексуалистите да не сключват брак.

Сега еднополовите бракове отново вълнуват и двете партии в разгара на кандидат-президентската кампания. Мнозина републиканци, които до вчера не са имали твърдо мнение по този въпрос, днес са склонни да приемат линията на своята партия. През следващите часове или дни Мит Ромни ще бъде принуден открито да представи аргументи против браковете между хомосексуалисти. Републиканците, които заемат обществени длъжности, ще трябва категорично да подкрепят тази позиция. Прорепубликанските медии ще трябва да се присъединят към атаката. През следващите няколко месеца милиони избиратели на Републиканската партия, които иначе вероятно постепенно биха се примирили с еднополовите бракове, ще бъдат принудени да се подчинят на идеологическото разделение в тази кандидат-президентска кампания, отбелязва изданието.

Изявлението на Обама почти със сигурност ще помогне на усилията му за преизбиране. Хората, които още повече се настроят против еднополовите бракове след неговото изказване, така или иначе нямаше да гласуват за него. Почти няма привърженици на демократите, които на изборите да подкрепят съперника на Обама или да се въздържат от гласуване заради изявлението на президента. Но мнозина демократи ще бъдат въодушевени да видят Обама начело на усилията за защита на кауза, в която те пламенно вярват. Избирателната активност ще се увеличи, тонът на подкрепата за Обама ще стане по-категоричен. Ще се създаде по-силно усещане, че той споделя напълно различно виждане за Америка от това на Ромни.

Този ход може да помогне за преизбирането на президент, който подкрепя еднополовите бракове, но най-вероятно ще забави настъпването на момента, в който подкрепата за правото на хомосексуалистите да сключват брак ще стане повсеместна сред американците, прогнозира "Икономист".