/ Gulliver/Getty Images
На 79 години след дълга битка с рака почина Дейвид Кох, съобщи по-големият му брат Чарлз. Той е милиардер либертарианец и влиятелен донор на консервативни каузи. Преди 27 години му беше поставена диагноза рак на простата жлеза.

Отиде си актьорът Питър Фонда

Дейвид Кох се пенсионира миналата година като изпълнителен вицепрезидент на Koch Industries, конгломерата, на който той беше съсобственик с по-големия си брат и е оценен като втората по големина фамилна компания в САЩ.
"Желаем на всички да отпразнуваме живота и въздействието на този най-щедър и мил човек", казва Чарлз Кох в изявление. "Той вярваше, че носи отговорност пред свят, който му дава толкова много възможности да успее."

И двамата братя бяха задкулисна сила в републиканската политика, дарявайки много за кандидатите и каузите, отразяващи консервативните им икономически позиции. Но Дейвид беше социално либерален - привърженик на правото за аборт и еднополовите бракове, както и на неинтервенционистката външна политика.
Дейвид Кох се кандидатира за вицепрезидент на Либертарианската партия през 1980 г., но по-късно скъса с нея и се обърна към републиканците.

Холандската принцеса Кристина загуби битката с рака

Той се присъедини към брат си Чарлз при финансирането на мрежа от консервативни организации, по-специално Американци за просперитет, съсредоточени върху исканията за ниски данъци и дерегулация с цел да повлияят на изборите в САЩ.

Тези организации помогнаха за подхранването на движението Чаено парти през 2010 г., като поставиха челно републиканско предизвикателство пред бившия демократичен президент Барак Обама.

Доналд Тръмп, на чиито консервативни пълномощия братята гледаха с подозрение и който на свой ред често им се подиграваше, беше изключение сред републиканците.

От двамата Чарлз е участвал най-много в политическите мрежи, докато Дейвид беше по-активен в благотворителни начинания, главно в Ню Йорк.

Той ще бъде помнен за важния финансов принос за културните организации и медицинските изследвания.
БГНЕС