Пентагонът ще наема чужденци
Пентагонът ще наема чужденци / снимка: www.sxc.hu

Пентагонът ще наема високо квалифицирани емигранти, намиращи се на американска територия, но без статут на постоянно пребиваващи, като им предлага привилегирован достъп до американско гражданство. За това съобщава "Ню Йорк Таймс”, цитиран от БГНЕС.

 

Чужденците със статут на постоянно пребиваващи или притежатели на "зелена карта" (безсрочно разрешително за работа) вече имат възможност да работят за Пентагона. За пръв път след края на виетнамската война обаче армията се отваря за чужденци с временни визи (при условие, че са в САЩ поне от две години), обяснява всекидневникът.

 

Новите попълнения ще може да получат американско гражданство след шест месеца, уточнява вестникът, като се позовава на военни източници. Армията търси кандидати с квалификация за постове в медицинските центрове, специалисти по езици и анализ на информация.

 

Засега бройката е ограничена на 1000, главно в сухопътните сили. Ако резултатите са положителни, програмата ще обхвани и други видове войски и ще може да се набират по 14 000 души годишно, изтъква "Ню Йорк Таймс".