Париж и Берлин призоваха за солидарност в ЕС по мигрантския проблем
Париж и Берлин призоваха за солидарност в ЕС по мигрантския проблем / Guliver/Getty Images

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов и германският му колега Томас де Мезиер призоваха Европейския съюз да продължи да подкрепя страни, през които мигрантите влизат в Европа. Апелът идва на фона на продължаващото разделение на страните от ЕС по въпроса за мигрантите, информира АФП.

Казньов подчерта след края на срещата си с Де Мезиер тяхната единна позиция по необходимостта да се продължи подкрепата на ЕС за страните на първото влизане - Гърция и Италия - при създаването на центрове за приемане на мигранти и засилване на контрола по външните граници на ЕС. Те трябва да получат подкрепа и при изпълнението на програмата за преместване на лица, нуждаещи се от защита, според вътрешните министри на Франция и Германия.

ЕС дава милиони на България за справяне с миграционната криза

През септември 2015 г. ЕС прие план за разпределяне на бежанците в страните членки, в който Франция и Германия участват активно, припомни Казньов. В същото време обаче страните от Вишеградската група се противопоставят на тази квотна система, отбелязва АФП.

На срещата на европейските лидери в петък в Братислава Унгария, Полша, Словакия и Чехия потвърдиха отново отказа си да приемат какъвто и да било задължителен механизъм за разпределение на бежанците. Гърция и Италия пък настояват за повече солидарност при поемане на разходите, свързани с мигрантския поток.

Юнкер представи "пътна карта" по европейската отбранителна политика

На срещата на вътрешните министри на страните от ЕС в средата на октомври Франция и Германия отново ще поискат Еврокомисията да излезе със законодателна инициатива, за да бъдат възпрепятствани радикалните ислямисти да използват шифровани интернет връзки.

Казньов и Де Мезиер планират да предложат ЕС да проведе мащабно учение на новата европейски гранична служба преди края на годината, така че тя да бъде оперативна в най-скоро време.

Източник: БТА