Папата се сбогува с вярващите
Папата се сбогува с вярващите / Reuters
Папата се сбогува с вярващите
61978
Папата се сбогува с вярващите
  • Папата се сбогува с вярващите

Десетки хиляди вярващи напълниха площад „Свети Петър" във Ватикана още от изгрев слънце, за да чуят последната служба на Папа Бенеддикт XVI, преди той официално да отстъпи папския престол утре. Национални знамена на католическите държави, както и плакати Grazie ("благодарности") се размахваха от миряните, докато Бенедикт проведе ежеседмичната си служба, след което слезе сред тях, возен в известния си "Папамобил", като неколкократно се спря за да благослови и целуне малки деца.

Днешното беше едно от най-големите събирания на площада пред базиликата на Свети Петър, докато папата изричаше своите благодарности на няколко езика. Вместо обичайното му слово, папата използва последното си явяване пред хората за няколко изказвания от личен характер за човешката вяра и любовта към църквата. "Да обичаме църквата означава и да имаме смелостта да взимаме трудни и понякога болезнени решения, мислейки най-вече за нейното добро, отколкото за нашето", каза той.

Поради очакваното голямо присъствие, аудиенцията, която по принцип се състои в черква, беше насочена за основния ватикански площад, след като търсенето за билети е надхвърлило 50 000, обясняват служители на Светия престол. Според италианските медии, броят на присъстващите може дори да е достигнал сто хиляди. Общото мнение сред присъстващите е, че папата е взел правилния избор да се оттегли поради влошаващото му се здраве и че се надяват това да е знак, че католическата църква "е започнала да се движи напред с времената".

Като повтори причините, поради които се превърна в първия папа от 6 века, отстъпил поста си, Бенедикт напомни на вярващите за страхопочитанието, с което прие длъжността преди осем години. "Това е едно голямо бреме, което поставяш на раменете ми", бяха думите му през април 2005-а.

"През тези осем години съм имал светли и радостни моменти, но също така и трудни - времена на турбулентни морета и на тежки бури", беше част от обобщението на Бенедикт за периода, който той е прекарал на Свети Петровия престол. Той все пак добави, че в нито един момент не се е чувствал самотен или изоставен и благодари на кардиналите и останалите си колеги за тяхната подкрепа, напътствие, разбиране и уважение.

Мнението на кореспондента на вестник LA Times Хенри Чу е, че "въпреки големия брой хора, които присъстваха на пиацата, тяхното въодушевление не се равняваше на атмосферата, която съпровождаше публичните изказвания на неговия предшественик - харизматичния Папа Йоан Павел II". Чу обяснява, че техният брой днес е бил по-малък от явилите се за благославянето на папа Йоан Павел II през 2011-а.

Папата официално ще отстъпи поста утре, когато ще бъде отведен с хеликоптер до лятната папска резиденция извън Рим. Той няма да върне рожденото си име Йозеф Ратцингер, а ще бъде известен със званието "Почитен папа Бенедикт XVI".