Папата предупреди младежта за духовната пустиня на материализма
Папата предупреди младежта за духовната пустиня на материализма / снимка: БГНЕС

На заключителната меса на Световните дни на католическата младеж папа Бенедикт Шестнайсети отправи призив към младите хора: да бъдат нащрек пред разпространяващата се "духовна пустиня", съпровождаща съвременното благополучие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В началото на последния ден от визитата си в Австралия папата прелетя с хеликоптер над морето от поклонници, повечето от които бяха прекарали нощта на открито на хиподрума Рандуик в околностите на Сидни. Около 200 000 души нощуваха на хиподрума, превърнат в катедрала на открито, въпреки че температурата падна до 8 градуса по Целзий. Присъстващите бяха по-малко от очакваното, предаде Франс прес. Организаторите бяха обявили, че събитието ще привлече 500 000 поклонници - 315 000 на хиподрума и още 200 000 на съседния терен, които ще наблюдават литургията на огромни екрани. Този терен остана почти празен при пристигането на папата, който затова се отказа от предвидената обиколка с папамобила. Вместо това Светият отец пристигна с хеликоптер и след това продължи с лимузина, като се качи на папамобила чак на входа на хиподрума, за разочарование на вярващите, чакащи го отвън.

В много от нашите общества, редом с материалния просперитет, се разпространява една духовна пустиня - вътрешна пустота, неназован страх, тихо чувство на отчаяние, каза Бенедикт Шестнайсети. Посланието му към младежите бе традиционно: да изградят свят, свободен от алчността, да избягват фалшивата свобода и да търсят подземната река на християнските ценности, които ще им позволят да изградят живота си на твърда основа.