Папа Йоан Павел решил да прости на Агджа веднага след нападението
Папа Йоан Павел решил да прости на Агджа веднага след нападението / снимкa: БГНЕС

Папа Йоан Павел Втори решил да прости на атентатора си Мехмет Али Агджа минути след нападението на 13 май 1981 г., още докато бил в линейката на път от площад "Свети Петър" към болницата, съобщи Ройтерс.

Това разкритие се съдържа в новоиздадената книга "Защо той е светец" на полския прелат Славомир Одер, който оглавява кампанията за канонизацията на покойния понтифик за светец.

Авторът привежда много непубликувани досега речи и бележки на Йоан Павел Втори, включително два документа, в които той посочва, че ще се оттегли от поста, ако не може да изпълнява задълженията си. Книгата е базирана на показанията на 114 свидетели и много документи, свързани с живота на покойния папа, които Одер събрал в подкрепа на каузата.

Папа Йоан Павел Втори прости публично на Агджа три дни след неуспешния опит за атентат - на 17 май 1981 г. През 1983 г. понтификът посети турчина в затвора.

Действащият папа Бенедикт Шестнайсети започна процедурата за канонизирането на Йоан Павел Втори само няколко седмици след смъртта му на 2 април 2005 г., пропускайки обичайния петгодишен период на изчакване. Миналия месец папата придвижи процеса с една стъпка напред, подписвайки декрет за неговите "героични добродетели", пише БТА.

Предстои Светият престол да потвърди, че благодарение на застъпничеството на Йоан Павел Втори е било реализирано някакво чудо, след което покойният понтифик може да бъде обявен за блажен. Според наблюдатели беатификацията, задължителен етап от процеса на канонизация, вероятно ще бъде обявена още през октомври.