Отвориха архиви, свързани с подписването на Мюнхенското споразумение
Отвориха архиви, свързани с подписването на Мюнхенското споразумение / netinfo

Русия отвори секретните държавни архиви с документи, свързани с подписването на Мюнхенското споразумение от 1938 г., позволило на Хитлер да анексира Судетската област в Чехословакия. Това съобщи за РИА Новости Сергей Иванов, говорител на руската Служба за външно разузнаване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за документация на съветските тайни служби, която отразява политическите процеси преди и след сключването на споразумението от 30 септември 1938 г., поясни Иванов.

Мюнхенското споразумение бе подписано от Германия, Франция, Великобритания и Италия, представени от Адолф Хитлер, Едуар Даладие, Невил Чембърлейн и Бенито Мусолини в отсъствието на чехословашкия президент Едвард Бенеш. То сложи край на съществуването на Чехословакия като независима държава.

Сред съветските документи, останали секретни в течение на 70 години, има писма от британския и френския посланик в Прага до чехословашкия премиер. Дипломатите се опитват да го убедят да позволи на Германия да анексира Судетите, "за да бъде запазен мирът в Европа", посочва Франс прес.

Историците са приели, че Мюнхенският сговор е бил опит да бъде умиротворена Германия, но това не е така, коментира руският историк и ветеран от разузнаването Лев Соцков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Просто западните страни са действали, водени от в стремеж да пренасочат Хитлер на изток, за да гарантират своята собствена сигурност. Тази оценка се потвърждава и от разсекретените документи, казва експертът.

Според него от събитията, свързани с Мюнхенското споразумение, трябва да бъдат направени "верните поуки, особено за политиците". "Не бива в никой случай да бъде насърчаван един агресор, бил той голям или малък", изтъква Лев Тоцков. Според АФП руският историк има предвид грузинския президент Михаил Саакашвили, когото Москва смята за "агресор" заради военната операция на Тбилиси срещу грузинската проруска сепаратистка република Южна Осетия в началото на август.