Отношенията между новата власт в Украйна и „Десен сектор охладняха
Отношенията между новата власт в Украйна и „Десен сектор охладняха / БГНЕС
Отношенията между новата власт в Украйна и „Десен сектор" охладняха
71431
Отношенията между новата власт в Украйна и „Десен сектор" охладняха
  • Отношенията между новата власт в Украйна и „Десен сектор" охладняха

Активистите на радикалното движение „Десен сектор" продължават да се струпват пред сградата на украинския парламент и днес. Вчера до късно вечерта украинските националисти бдяха пред Върховната Рада с искане за оставката на вътрешния министър в правителството „Яценюк" Арсен Аваков.

Десен сектор" беше основен участник в сблъсъците с органите на реда на Евромайдана, използваха коктейли Молотов и дори огнестрелно оръжие срещу украинската милиция „Беркут". В дните на суматоха след падането на президента Виктор Янукович радикалното движение беше временно интегрирано в органите на реда.

Тогава медиите съобщиха за няколко случаи на разбити складове за оръжие.

Смята се, че движението „Десен сектор" е основано на базата на краен национализъм и фашистка идеология. Руските медии, властта в Москва и намерилият убежище в Ростов на Дон Виктор Янукович, не пропускат да припомнят, че новото правителство на Украйна е извършило преврат с помощта на радикалната групировка.

Лидерът на „Десен сектор" Дмитро Ярош, заявил кандидатурата си за президент на Украйна, е обявен от Русия за международно издирване.

В Европа все по-често се чуват критични гласове как е възможно Брюксел да легитимира новата власт в Киев, подкрепяна от „Десен сектор".

В последните дни обаче правителството на Арсений Яценюк започна да се разграничава от движението. Миналата седмица по време на полицейска операция беше убит един от лидерите на групировката - Александър Музичко, известен като Саша Белий. Неяснотата около смъртта му разгневи активистите на радикалната организация. След снощните бдения пред украинската Рада днес парламентът взе решение за сформиране на комисия, която да разследва смъртта на радикалния лидер.

Междувременно Виктор Янукович призова чрез руската информационна агенция ИТАР-ТАСС украинците да не позволяват да ги използват самозванци. „Искайте референдум за определяне статута на всеки район в състава на Украйна", казва Янукович.

Според него допитването до гражданите на всяка област трябва да се организира преди президентските избори през май. Освен обявените кандидатури на бившия боксьор Виталий Кличко и „газовата принцеса" Юлия Тимошенко, в битката за президентския пост ще участва и Дарт Вейдър, заместник-председател на "Интернет партията на Украйна". В сайта на формацията Вейдър казва, че само той може да върне могъществото на империята.