Роналд Рейгън
Роналд Рейгън / Guliver/Getty Images
Откриха статуя на Роналд Рейгън днес в посолството на САЩ в Берлин с изглед към мястото, където през 1987 г. тогавашният американски президент призовава Съветския съюз да разруши Берлинската стена, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Държавният секретар Майк Помпейо окачестви събитието като "величествен момент", преди да помогне за свалянето на драперията от статуята. Изпълнената в по-голям от човешки ръст скулптура е разположена на терасата на посолството на равнището на прочутата Бранденбургска врата.

Бранденбургската врата, която бе в Източен Берлин, бе мизансцен на речта на Рейгън, в която той прикани съветския президент Михаил Горбачов да продължи започнатите от него реформи. "Ако се стремите към либерализация, елате при тази врата, г-н Горбачов, отворете тази врата. Г-н Горбачов, разрушете тази стена", каза той.

500 кози спасиха президентската библиотека Роналд Рейгън

В събота се навършват 30 години от падането на Берлинската стена. По време на двудневното си посещение в Германия Помпейо ще присъства на възпоменателните церемонии в няколко германски населени места.

Наскоро министърът на външните работи на Германия Хайко Маас бе критикуван у дома и в чужбина заради своя статия, публикувана в 26 европейски вестника, за падането на Стената и на комунизма, в която не споменава Рейгън или друг американец, припомни АП.
/Климент Тренков/