Освободени са българите, държани в плен в Судан
Освободени са българите, държани в плен в Судан / снимка: Нова телевизия

Шестимата българи, които на 26 януари бяха задържани в южната част на Судан, са освободени. Те се намират на сигурно място на територията на Южен Судан и са в ръцете на екип на Световната продоволствена програма на ООН. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Шестима български граждани са задържани в Южен Судан

На 26 януари хеликоптер на българската авиокомпания "Хели Ер" бе принуден да кацне в южната част на Република Судан, в района на град Кaдугли. Шестима български граждани - трима души екипаж и трима механици, бяха задържани от бунтовническата групировка "Народно движение за освобождение на Судан-Север". Това е северното крило на бунтовниците, които се сражават с правителствените части и извоюваха независимостта на Южен Судан.

Екипажът на хеликоптера е пътувал от Румбек, Южен Судан, до Хартум в Судан за извършване на технически преглед. Въпреки че имали всички разрешителни за полет, попаднали в забранена от бунтовниците зона.

Преговори за освобождаването на българите се водеха от представители на ООН на място. За освобождаването на сънародниците ни не бе поискан откуп.

Хеликоптерът на българска авиокомпания е изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН.

Авиокомпанията „Хели Ер" има 25-годишен опит в подобни операции. В момента 8 техни въздухоплавателни средства участват в хуманитарни мисии в Африка.

През януари 2011 година трима български пилоти на същата авиокомпания, които също работиха за Организацията по прехраната на ООН, бяха отвлечени от група въоръжени мъже от летище в Ум Шалая в суданската провинция Западен Дарфур. Тогава тримата бяха освободени след 145 дни в плен.