Уил Смит удари шамар на Крис Рок на сцената заради неуместна шега за жена му
Уил Смит спечели първата си награда "Оскар", получавайки приза за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на решителния баща на тенис шампионките Винъс и Серина Уилямс във филма "Методът Уилямс", предаде Ройтерс.

Уил Смит
Getty Images

53-годишният Смит, една от най-популярните звезди на Холивуд, преди това е номиниран за "Оскар" два пъти - за "Преследване на щастието" и "Али". През 2015 г. актьорът се размина с трета номинация - за ролята си в "Шампионът". Демонстрираното към Уил Смит пренебрежение стана една от причините да възникне движението "Оскар"-ите са толкова бели"

Уил Смит на Оскарите
Getty Images

Трета номинация и първа награда на киноакадемията му донесе превъплъщението в образа на Ричард Уилямс, чиято нетрадиционна стратегия допринася за издигането на дъщерите му Винъс и Серина до върховете на тениса. 

Смит надделя за приза над Хавиер Бардем за "Да бъдеш Рикардо", Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето", Андрю Гарфийлд за "Тик, так . . . Бум" и Дензъл Уошингтън за "Трагедията на Макбет". За Уошингтън това беше десета номинация за "Оскар" - рекордна за чернокож актьор. 

 

Уил Смит
Getty Images

„Искам да се извиня на Академията“, каза просълзен актьорът, който малко по-рано предизвика момент на изумление, след като излезе на сцената, очевидно яростен, и удари шамар на комика Крис Рок

Смит бе предизвикан от неуместната шега за обръснатата глава на съпругата му Джада Пинкет Смит, страдаща от алопеция. 

Любовта те кара да правиш луди неща“, каза Уил Смит, след като получи своя Оскар. 

Уил Смит на Оскарите
Getty Images
 

Смит става известен през 90-те години на миналия век с  телевизионния ситком "Принцът от Бел Еър". В началото на филмовата си кариера актьорът залага предимно на комедийни и екшън роли, преди да се ориентира към драмата
БТА, БГНЕС