Още един либийски офицер съди медиците за клевета
Още един либийски офицер съди медиците за клевета / netinfo

Още един либийски офицер ще бъде прибавен към списъка на ищците по делото за набедяване срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар в Триполи. Това съобщи либийският адвокат Осман Бизанти, цитиран от Франс прес. „Ако на всяко заседание се появява нов полицай, процесът ще продължи много дълго и това е изтощително както за нас, така и за провосъдието”, коментира Бизнати.

Адвокат Осман Бизанти определи като фарс съдебния процес за набедяване, който се води срещу българските медицински сестри и палестинския лекар. Процесът започна на 25 февруари, като в неговия ход подсъдимите заявиха, че признанията им за вина за избухването на СПИН-епидемията в Бенгази през 1999 година, са били изтръгнати с мъчения.

Ищците по делото предявиха искове за близо 12 милиона долара, а прокуратурата поиска най-тежкото наказание – три години затвор. Рано тази сутрин за Либия заминаха адвокатите Георги Гатев и Хари Харамбиев.

Съдебният процес срещу българските и палестинеца продължава на 22 април, като заседанието се очаква да започне в 14.00 часа.

На 21 април в късния следобед в София младежкият Европейски парламент, който заседава в пленарната зала на Народното събрание, прие специална резолюция по казуса с медиците ни в Джамахирията.

В резолюцията младите парламентаристи от всички държави членки на ЕС призоваха либийските власти да освободят българките и палестинеца. Документът ще бъде предаден на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите.