Организация твърди, че в САЩ трябва да се увеличи броя на оръжията
Организация твърди, че в САЩ трябва да се увеличи броя на оръжията / снимка: Reuters, архив
Организация твърди, че в САЩ трябва да се увеличи броя на оръжията
59827
Организация твърди, че в САЩ трябва да се увеличи броя на оръжията
  • Организация твърди, че в САЩ трябва да се увеличи броя на оръжията

Нужно е броят на огнестрелните оръжия в Америка да се увеличи. Това е мнението на шефа на влиятелната оръжейна организация Gun Owners of America („Американски собственици на огнестрелни оръжия”) Лари Прат, който добави, че „Привържениците на оръжейния КОНТРОЛ са тези, чиито ръце са изцапани с кръвта на убитите дечица в Нютаун, защото благодарение на строгия закон никой в училището не беше въоръжен”.

Изказването на Прат идва само дни след едно от най-жестоките масови убийства в американската история, при което 20-годишният Адам Ланза уби 27 души, сред които 20 деца в детска градина в щата Кънектикът. Прат все пак е единственият поддръжник на правата да се пазят оръжия, който за момента е правил публично изказване. Най-влиятелната подобна организация в държавата, National Rifle Association (Национална асоциация за огнестрелни оръжия), вече четвърти ден мълчи по темата. Тя нито е коментирала масовото убийство, нито е качвала коментари в Twitter през последните четири дни - въпреки че обикновено качва по няколко коментара на ден в социалната мрежа.

Мълчанието на асоциацията беше съпътствано от все повече политически гласове, които казват, че времето настъпи да се въведат промени в закона, които да променят отношението на американците към огнестрелните оръжия. Сред изказалите се политици са и група консервативни сенатори, които до момента са подкрепяли правата на собствениците на огнестрелните оръжия.

Сенаторът Джо Манчин от Западна Вирджиния, който има бележка „А” от National Rifle Association и е нейн доживотен член, пръв се провъзгласи, че въпреки подкрепата му за правата на притежателите на огнестрелни оръжия, чашата вече е приляла. Той беше подкрепен от сенаторите Марк Уорнър от Вирджиния и Хари Рийд от Невада.

Забележителното обаче беше, че даже по време на сълзливото си изказване в петък, президентът Барак Обама не използва прословутия израз „Контрол над огнестрелните оръжия”. Промени в закона ще бъдат много трудни, посочват коментатори, защото за да се оттегли Втората промяна в конституцията, даваща право на всеки американец да носи оръжие, са нужни 67% подкрепа и в Конгреса и в Сената, както и подкрепата на 3/4 от отделните щати.

Въпреки че кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че контролът на оръжията трябва да бъде основната цел на президента, през последните години най-малко три проектозакона редовно не успяват да бъдат одобрени в Конгреса - единият, от които е предложението да се завърне въведения през 1994 г. от Бил Клинтън закон, който забранява автоматичните и полуавтоматичните оръжия, но който имаше само 10-годишен срок на действие. Другият е забраната за пълнители за автомати съдържащи голям брой куршуми.

Като решение на проблема, шефът на Gun Owners of America Лари Прат критикува мълчанието на NRA и каза, че „тази трагедия подчертава нуждата да се премахне забраната за огнестрелните оръжия в училищата." Той иска незабавно да се позволят оръжията в учебните заведения, защото това ще помогне на работещите там да са подготвени: „Свободните от оръжия зони като училищата са магнити за зверовете в нашето общество. Единственото нещо, което постигат тези зони е да позволят на масовите убийци да убият повече хора преди да бъдат възпрепятствани”, обясни Прат.

Холивуд също реагира на събитията в Кънектикът като отложи премиерата на пълния с насилие филм на Куентин Тарантино „Джанго без окови”, както и на новия филм с Том Круз „Джак Рийчър”. За момента, обаче, няма изказване от страна на многото холивудски екшън герои.

Основният проблем, обаче, според психолога Кийт Аблоу не е контрола над оръжията - а факта, че американската здравна система, която, въпреки че изисква огромни годишни вноски от обикновените американци, по никакъв начин не помага на хората, които имат нужда от психиатрична помощ.

На 14 декември 20-годишният Адам Ланза уби първо своята майка, след което нахлу в училище в град Нютаун, щата Кънектикът, където откри безразборна стрелба, уби 20 деца и шестима възрастни и се самоуби.