Опозицията се опита да промени Основния закон на Киргизстан
Опозицията се опита да промени Основния закон на Киргизстан / netinfo

Депутати от опозицията в Киргизстан се опитаха тази нощ да свикат извънредно заседание на парламента за приемане на нова конституция, съобщи ИТАР-ТАСС.

Тъй като не се събра кворум, народните представители решиха да свикат учредително събрание, което прие новия основен закон. Той ще влезе в сила обаче, ако бъде подписан от мнозинството депутати, т. е. 38 души, посочва ИТАР-ТАСС.

Представителите на Конституционния съд засега не коментират законността на приетото от учредителното събрание решение.

Правителството на президента Курманбек Бакиев отхвърли действията на опозицията за пренаписване на конституцията, като опит да се заграби властта. Той обяви, че продължава да управлява, отбелязва Ройтерс.

Бакиев каза на пресконференция тази сутрин, че няма намерение да разпусне парламента. "Това не е нищо друго освен опит за заграбване на властта с противоконституционни средства", гласи правителствено изявление. Правителството напълно контролира обстановката. То действа и ще продължи да действа изключително в рамките на закона. Ще осигурим ред и спокойствие, се казва в изявлението.

През изминалата нощ в столица Бишкек, където шесто денонощие продължава безсрочен протестен митинг на опозицията, както и в цялата страна, бе спокойно, предаде Ройтерс, цитирайки говорителя на вътрешното министерство Нурдин Джангараев.

Според Джангараев има опасения, че отделни групи хора могат да организират провокации. През цялата нощ за спазването на реда в страната бдят засилени патрули на милицията.