/ БГНЕС
Протестиращите поддръжници на опозицията в Армения прекратиха уличната блокада в столицата Ереван и се готвят за демонстрация на Площада на републиката, след като опозиционният лидер Никол Пашинян ги призова да направят това, предаде ТАСС. "Трябва да отблокираме всички пътища, за да могат хората да дойдат на демонстрация на Площада на републиката", каза Пашинян.
 
Армения беше обхваната от политическа криза миналия месец, когато улични протести, ръководени от Пашинян, доведоха до оставката на министър-председателя и бивш президент Серж Саркисян.

Криза в Армения: Управляващите не избраха опозиционния лидер за премиер
 

БГНЕС


Сега протестиращите блокираха основни улици в Ереван, след като вчера при гласуване в парламента Пашинян не можа да събере достатъчна подкрепа, за да стане премиер, въпреки че беше единственият кандидат.

На 8 май се предвижда ново парламентарно гласуване. Ако тогава не бъде избран кандидат, Народното събрание ще бъде разпуснато, съобщиха държавните медии.
 
Протести парализират арменската столица (СНИМКИ)
 

БГНЕС


Пашинян изрази увереност, че на 8 май парламентът може да избере министър-председател. "Мисля, че на 8 май кандидат от народа ще стане премиер", каза той.
 
Управляващата Републиканска партия на Армения ще гласува за този кандидат, който е подкрепен от една трета от депутатите, заяви лидерът на нейната парламентарна група Ваграм Багдасарян.
 

БГНЕС

 
Арменски опозиционен лидер: Ако не стана премиер, опозицията ще бойкотира изборите

Президентът Армен Саркисян не възнамерява да се кандидатира за премиер, заяви неговата администрация. "Това не може да бъде, то е абсурдно. Тази информация не отговаря на действителността", заяви президентският помощник Асмик Петросян. По-рано местни медии разпространиха информацията, че президентът има намерение да се кандидатира за министър-председател, за да се опита да реши политическата криза.
 

БГНЕС


Изпълняващия длъжността министър на културата Армен Амирян подаде оставка заради ситуацията в Армения, заяви пресслужбата на министерството. Сутринта пред министерството на културата се събраха десетки протестиращи, които призоваха министъра да се присъедини към опозиционното движение.
БТА