ООН обяви, че недостигът на гориво и влошаването на санитарните условия в Ивицата Газа създават перфектни условия за трагедия чрез разпространение на болести, предаде АФП.

Евакуираните от Газа недоносени бебета вече са в Египет

УНИЦЕФ, агенцията на ООН за децата, заяви, че съществува сериозна заплаха от масово избухване на болести в обсадената палестинска територия.

"Без достатъчно гориво ще станем свидетели на срив на санитарните услуги. Така че тогава, освен минохвъргачките и бомбите, имаме перфектни условия за разпространение на болести и трагедия", заяви говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър на брифинг в Женева. "Имаме отчаян недостиг на вода, фекалии са разпръснати из гъсто населените селища. Свидетели сме на липса на тоалетни и сериозни ограничения на личната хигиена и почистването"

Елдър заяви, че рискът за загуби на още човешки животи в Газа се изостря значително, тъй като около 800 000 деца в анклава са изселени от домовете си.

Стотици пациенти бяха евакуирани от болница в Газа, но вътре вероятно има още хора

"Ако достъпът на децата до вода и канализация в Газа продължи да бъде ограничен и недостатъчен, ще станем свидетели на трагично нарастване на броя на загиналите", каза Елдър.

УНИЦЕФ е особено загрижена за риска от избухване на холера в ивицата Газа, като се опасява от експоненциално нарастване на детската смъртност в случай на избухване на епидемия.
БГНЕС