Оли Рен: Сърбия може да подпише бързо споразумение с ЕС
Оли Рен: Сърбия може да подпише бързо споразумение с ЕС / netinfo

Сърбия е „близо до пълно сътрудничество“ с международния трибунал за бивша Югославия, което ще позволи на ЕС да подпише „бързо“ споразумение за сближение с нея, заяви комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен.

„Днес Сърбия е близо до пълно сътрудничество с Международния наказателен съд за бивша Югославия“, заяви Рен пред журналисти преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел. „Това ще улесни бързото подписване на споразумението за асоцииране“ ЕС-Сърбия, което е първи етап към пълноправно членство в ЕС.

Неотдавна външните министри на 27-те държави-членки на ЕС поискаха „пълно сътрудничество“ от страна на сръбското правителство с Международния наказателен съд за бивша Югославия като условие за подписването на споразумението, което изисква единодушие от страна на всички държави-членки.

Към днешна дата почти всички държави считат, че трябва да бъде подписано такова споразумение, като по този начин се окаже помощ на проевропейски настроеният сръбски президент Борис Тадич да бъде преизбран по време на втория тур на президентските избори в неделя. Само Холандия, където се намира седалището на Трибунала, счита, че условието за пълно сътрудничество все още не е изпълнено.