Около тон китайско мляко беше конфискувано в Неапол
Около тон китайско мляко беше конфискувано в Неапол / снимкa: БГНЕС

Около един тон внесено нелегално китайско сухо мляко, което може да е замърсено с опасния химикал меламин, беше заловено от полицията в италианския град Неапол, предаде Ройтерс.

Министърът на земеделието Лука Дзая заяви по държавното радио, че в Неапол е заловен един тон китайско мляко, замърсено с меламин. Според представител на италианската еко-полиция, която залови пратката, трябва да бъдат направени тестове, за да се определи дали наистина млякото е замърсено с меламин.

Десетки страни забраниха вноса на китайски млечни продукти, наложиха строги проверки и изтеглиха от продажба редица продукти, след като четири китайски бебета починаха, а хиляди деца се разболяха заради консумация на замърсено мляко.

Полицията е проверила редица контейнери с азиатски произход в района на пристанището на Неапол, повечето от които от Китай. Намерени са забранени вещества, както и развалени и вероятно отровни хранителни продукти. Конфискуваното мляко е било вкарано контрабандно в Италия, защото вносът му е забранен. /БТА/