Oграничават достъпа до Мачу Пикчу

Храмът на Слънцето, Храмът на Кондора и камъкът Интихуатана ще бъдат строго контролирани

Храмът на Слънцето, Храмът на Кондора и камъкът Интихуатана ще бъдат строго контролирани
Перу ограничава достъпа до три важни района на Мачу Пикчу от 15 до 28 май, за да предотврати по-голямо разрушение на емблематичната цитадела на инките, съобщи АФП. Достъпът до Храма на Слънцето, Храма на Кондора и камъка Интихуатана ще бъде строго контролиран за две седмици.

Отвориха Мачу Пикчу за посетители


 “Тези мерки са необходими за опазването на Мачу Пикчу, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, като се имат предвид доказателствата за влошаване” на каменни повърхности, причинени от посетители на трите района, обяви Министерството на културата на Перу.

ThinkStock/Getty Images

Всеки ден в обекта от 15-ти век влизат почти 6 000 посетители на ден. Новият план дава на туристите само три часа да посетят трите емблематични области.
Властите ще направят оценка на въздействието на мерките преди да приложат нови постоянни правила от 1 юни.
Мачу Пикчу, което означава “стара планина” на езика кечуа, местен за района, е на върха на планина и е построен по време на управлението на императора на инките Пачакути (1438-1471).

Мястото се намира на около 100 километра (60 мили) от град Куско в Андите – старата столица на инките в югоизточната част на Перу. Той е преоткрит през 1911 г. от американския изследовател Хирам Бингъм. ЮНЕСКО обяви мястото за световно културно наследство през 1983 година.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук  
БГНЕС