/ БГНЕС
Тя е два пъти по-висока от Статуята на свободата: в Индия бе открита най-високата статуя в света. Отсега обаче е ясно, че този рекорд няма да се задържи дълго. Тук Ви показваме най-високите статуи в света:

Почти 200 метра стомана и бетон

статуя Индия
БГНЕС

Най-високата статуя в света е 182 метра и изобразява героя от борбата за независимост на Индия Валабхаи Пател - близък съратник на Ганди. "Статуята на единството" струва 335 милиона евро. Високите разходи предизвикват недоволство - особено сред местните селски стопани. Скоро обаче Индия ще се сдобие с още по-скъпа и още по-висока статуя - близо до Мумбай.

Откриха най-голямата статуя в света, вижте я (СНИМКИ/ВИДЕО)

Многократно копираната икона

статуи
Thinkstock/Getty Images

Тя е наполовина по-ниска от статуята на Пател, но новият индийски паметник едва ли може да засенчи нейната популярност: става дума за Статуята на свободата, открита през 1886 година в Ню Йорк. Тя е една от най-известните забележителности на САЩ. Копирана е многократно. Нейни реплики има в Токио и в Елзас.

Как Статуята на свободата в Ню Йорк е позеленяла?

Новото световно чудо

статуи
Thinkstock/Getty Images

Пред хората, дошли да видят 30-метровата статуя на Христос Спасителя, се открива впечатляваща гледка над Рио де Жанейро. От 2007 година статуята принадлежи към "Новите седем чудеса на света" заедно с Мачу Пикчу и Китайската стена. Статуята е издигната през 1931 година.

Знаете ли кои са новите седем чудеса на света?

Златният гигант

статуи
Thinkstock/Getty Images

Който е пътувал из Югоизточна Азия сигурно е видял и многото позлатени статуи на Буда, разположени пред храмовете в региона. Високата 116 метра статуя на Буда в Мианмар (Лайкун Сеткяр) обаче е нещо изключително. Заедно със статуята на Буда в Китай (Чжонгуан Буда) тя е една от най-високите статуи на Буда в света.

Богинята в морето

статуи
Thinkstock/Getty Images

Снимките от въздуха подчертават още по-силно монументалния характер на статуята "Гуанджин" в южната част на Китай. Гуанджин е богинята на милосърдието и е една от най-значимите фигури в източноазиатския будизъм. Статуята е открита през 2005 година и е висока 78 метра. Тя е най-високата статуя на Гуанджин в света.  
Deutsche Welle