Статуята на свободата в Ню Йорк
Статуята на свободата в Ню Йорк / Guliver/Getty Images
Символът на Ню Йорк - Статуята на свободата, не винаги е била зелена. Когато е била подарена на САЩ от Франция през 1885 г., тя е била с цвят на мед. Видео, публикувано от Американското дружество на химиците, разкрива какви промени е претърпяла заради окислителните реакции между медта и въздуха, съобщи в. "Дейли мейл".

През първите няколко десетилетия в Ню Йорк, Статуята на свободата бавно покафеняла. След това започнала да позеленява, за да достигне днешното синьозелено.

12 любопитни факта за Статуята на свободата

Статуята на свободата в Ню Йорк
Guliver/Getty Images

При първата химическа реакция електрони от медта се свързали с кислорода от въздуха. Така се образувал минералът куприт, който е розовочервен. Процесът продължил - още повече електрони се свързали с кислорода и се образувал чернеещият минерал тенорит. Заради него статуята ставала все по-тъмна и се оформил плътният кафяв цвят.
 
След това сярата от атмосферата започнала да реагира с водата и се образувала сярна киселина. Сярата във въздуха идва от естествени процеси като вулканични изригвания или от замърсяване от корабите, автомобилите, самолетите и фабриките. Сярната киселина образува зелени минерали с медните окиси. Така статуята с времето позеленяла. Заради хлора в пръските от океана около о-в Елис тя станала още по-зелена. С този цвят тя е вече повече от 100 години, защото медта вече е окислена и стабилна.

Статуята на свободата била вдъхновена от египетска селянка

Статуята на свободата в Ню Йорк
Guliver/Getty Images

Статуята на свободата не би изглеждала по същия начин на друго място по света.
БТА