/ БГНЕС
Испанският съд постави бившия футболист на Барселона и бивш национал Жерард Пике под официално разследване за евентуално негово участие в незаконни плащания при преместването на Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия.

Съдия Делия Родриго заключи по време на заседанието, че има доказателства за незаконни действия между компанията на футболиста - "Космос" и Испанската кралска футболна федерация (РФЕФ), установени на базата на налични документи.

Според въпросните документи, бившият президент на Федерацията Луис Рубиалес, притежаваната от саудитското правителство Sela Sport Company и Пике са подписали споразумение през 2019-а, в което се казва как "Космос" ще получи 40 милиона евро като „бонус за успех“ на мачовете, които ще се провеждат в Саудитска Арабия всяка година.

"Фактите, които се разследват в момента в съдебната процедура, произтичат от възможни незаконни действия при сключване на договори или споразумения. Предстои проверка на още документи, както и кореспонденция, които може и да се окажат допълнителен доказателствен материал", пише в становището на съдия Делия Родриго.

През 2019-а година като президент на Испанската федерация (РФЕФ) Рубиалес оповести нов формат за разиграване на Суперкупата – като турнир с четири отбора и се мести за декември в Саудитска Арабия. Това влезе в сила с договор за шест години от 2020-а година, като кралското семейство от Персийския залив плаща по 40 милиона евро за всяко издание. Парите е трябвало да бъдат разпределени за участващите отбори, както и за федерацията и за посредниците.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Атанас Василев, БТА