Обама и Маккейн в надпревара и в социалистическите проучвания
Обама и Маккейн в надпревара и в социалистическите проучвания / снимка: БГНЕС
Републиканският кандидат за президент на САЩ Джон Маккейн обвинява демократическия си съперник Барак Обама, че се стреми към социалистическо преразпределение на богатствата и по-малко от две седмици преди изборите двамата са с почти изравнени позиции в проучване на избирателните нагласи, предаде АП.

Според допитване на АП и ГфК Обама е с 44 процента подкрепа, а Маккейн – с 43 процента. В предишното издание на това проучване на избирателни нагласи отпреди три седмици Обама имаше 7 пункта преднина пред Маккейн.

Според съвместно проучване на „Уолстрийт Джърнъл“ и NBC пък в момента тъмнокожият демократ има 52 процента одобрение срещу 42 процента за кандидата на републиканците. Според проучването основната причина за изоставането на Маккейн е изборът му на Сара Пейлин за вицепрезидент.

Обама води с 12 пункта сред гласоподавателите от предградията, с 9 пункта сред по-възрастните, с 12 пункта сред американците, които не са симпатизанти нито на демократите, нито на републиканците, и с цели 25 пункта сред гласоподавателите от Средния запад.

Маккейн в последно време системно критикува данъчната програма на Обама. В нея се предлага отмяна на данъчните намаления на президента Буш, от които най-голяма полза имаха богатите данъкоплатци, отбелязва АП.

Въпреки че гласоподавателите продължават да виждат в Маккейн по-подготвения за президент кандидат, все повече нараства броят на онези от тях, които се чувстват „комфортно“ в ТВ компанията на Обама.