Няма да преговаряме за статута на Косово, заяви косовският президент
Няма да преговаряме за статута на Косово, заяви косовският президент / netinfo

Албанските представители на Косово отхвърлиха тази нощ в Ню Йорк възможността да водят със сръбските ръководители разговори за статута на областта, като подчертаха, че ще искат от международната общност "да признае независимостта на Косово", предаде ТАНЮГ.

Косовската делегация, водена от президента Фатмир Сейдиу, е в Ню Йорк за започващите първи преки преговори със сръбските ръководители за статута на областта.

Сейдиу заяви, че за косовските албанци независимостта не може да бъде предмет на разговори, защото такава е "политическата воля на населението и естественото му желание, от което няма да се отстъпи".

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в областта - Демократичната партия на Косово Хашим Тачи също заяви, че "за статута на Косово не може да се преговаря".

Лидерът на опозиционната партия ОРА Ветон Сурои отхвърли възможността за формиране на конфедерация между Косово и Сърбия с думите, че такова развитие на отношенията ще е възможно едва когато "двете държави" станат членки на ЕС.

"В миналото Косово беше място, където се вършеха доста експерименти. Стига с тези експерименти", каза Сурои.

Същевременно той обвини Белград в "деструктивен подход към целия процес", който се изразява особено в "призива към сърбите в Косово да не участват в изборите".

Сръбският премиер Воислав Кощуница настоя тази нощ, че за Белград като тема на днешната среща с косовските ръководители е "приемлив само разговор за статута, какъвто досега беше избягван". Единственото условие на властите в Белград във връзка със статута на Косово е да не се поставя под въпрос териториалната цялост, т.е. държавните граници на Сърбия, и затова те предлагат на Косово съществена автономия в рамките на Сърбия, каза Кощуница.

За първи път в Ню Йорк сръбска държавна делегация, водена от президента Борис Тадич и премиера Воислав Кощуница, ще преговаря с лидерите на косовските албанци в Ню Йорк за статута на Косово, с посредничеството на представители на САЩ, Русия и Европейския съюз.