Новият китайски президент ще се бори за възраждане на Китай
Новият китайски президент ще се бори за възраждане на Китай / снимка: Reuters

В реч пред китайския парламент новият президент на страната Си Дзинпин се зарече да се бори "за велико възраждане на китайската нация". Той призова и към енергични усилия за реализиране на китайската мечта.

Призивите за възраждане на втората икономическа сила в света са лайтмотив в речите на Си Дзинпин, откакто през ноември 2012 г. той оглави китайската компартия. Но той никога не е давал конкретно обяснение какво трябва да се разбира под тази фраза.

Президентът призова армията на страната да повишава способността си "да печели битки". Това се случва в момент, когато Пекин води сериозни териториални спорове с Япония за острови в Източно китайско море, а с други свои съседи - и за части от Южно Китайско море, посочва БГНЕС.

Си Дзинпин определи корупцията като заплаха за партийната власт и призова депутатите да се противопоставят на хедонизма и пищния начин на живот, да се борят срещу корупцията.

Новият президент на Китай подчерта приемствеността с предишните лидери на страната, като благодари на своя предшественик Ху Цзинтао и подчерта постигнатите успехи на управляващата компартия.