Нови разкрития за връзки на тайните служби в Полша с католически свещеници
Нови разкрития за връзки на тайните служби в Полша с католически свещеници / netinfo

Тайните служби на комунистическа Полша са полагали големи усилия да проникнат в католическата църква и да вербуват информатори от средите на младите и на по-висшите духовници.

Това се посочва в книгата "Свещеници и Държавна сигурност" на краковския свещеник Тадеуш Исакович-Залески, която бе представена днес пред журналисти, предаде ДПА.

В книгата, основаваща се на документи от архивите на Института за национална памет, авторът назовава имената на служителите от тайните служби и имената на разработваните свещеници. Преди да приключи работата си по книгата,

Исакович-Залески се е обърнал към свещениците, за които е установил, че са сътрудничили на ДС, с молба да коментират уличаващите ги документи. От 39 такива свещеници половината са отказали коментар.

В книгата "Свещеници и Държавна сигурност в краковския архидиоцез" се описват и репресиите срещу католическите духовници, които са отказали сътрудничество с комунистическите тайни служби, както и срещу свещениците, активно подкрепили профсъюза "Солидарност" през 80-те години, посочва ДПА.

Самият автор твърди пред варшавския всекидневник "Газета виборча", че изследването му не е форма на отмъщение, а разказ за преследванията срещу църквата, пише БТА. По думите му голямо място в текста е отделено на свещениците, които са се престрували, че сътрудничат, и на онези, които са прекратили контактите с разработващите служители от ДС.

Книгата на Исакович-Залески е била предадена за печат през октомври м. г. в издателството "Знак".

Тогава близкото до католическата църква издателство заявява, че ще публикува книгата едва след като кардинал Станислав Дживиш, краковският архиепископ, я прочете. Дживиш отказва под претекст, че никой не го е упълномощавал да бъде цензор. Затова

"Знак" решава да я публикува без санкцията на архиепископа на Краков, посочва "Газета виборча".

Отец Тадеуш Исакович-Залески и издателството "Знак" са декларирали, че приходите от продажбите на книгата ще бъдат изразходвани за благотворителни цели.