/ iStock/Getty Images
За хората, които не обичат да държат кутии с еднократни маски за лице у дома, маската с плат за многократна употреба е популярен вариант. Въпреки че тези маски могат да бъдат удобни и лесни за изпиране по време на пандемията от коронавирус, в тях могат да се задържат вируси или бактерии и да се разпространят сред носещите ги, когато докоснат маските си. Сега екип от Калифорнийския университет разработи нов тип плат, който може да убие тези микроби, просто като се остави на слънце, информира „Стъди Файндс“.

Проучването им установява, че специално разработената памучна маска за лице може да убие до 99,99% вируси с по-малко от един час излагане на слънчева светлина.
Обикновено памучните маски филтрират аерозолни частици (малки капчици) от кашлица или кихане. Именно това ги прави толкова полезни за ограничаване разпространението на COVID-19. За съжаление живите бактерии и вирусни частици могат да се прикрепят към плата и да бъдат заразни за всеки, който ги докосне.

Руски учен: Срещу вируса през зимата - с маска на улицата и с измити ръце

Изследователите Пейксин Танг, Ган Сун и Нитин Нитин са проектирали нов памук, който освобождава реактивни кислородни видове (ROS) при слънчева светлина. ROS уврежда и убива микробите по повърхността.

Екипът създал антимикробната тъкан, като прикрепил положително заредени вериги от 2-диетиламиноетил хлорид (DEAE-Cl) към обикновения памучен материал. След това изследователите потопили тъканта в специален разтвор на отрицателно зареден фотосенсибилизатор. Това вещество освобождава ROS, когато е изложено на светлина и се прикрепва към веригите DEAE чрез статично електричество.

Авторите на изследването казват, че памучните тъкани, направени с оцветител, наречен роза Бенгалия, убиват 99,9999 процента от бактериите на повърхността на маската само с 60 минути естествена слънчева светлина. За по-малко от 30 минути той деактивира пък 99,9999 процента от бактериофагите Т7; вирусните изследователи казват, че е по-устойчив на ROS, отколкото няколко щама коронавирус.

Проучването установява, че тези тъкани могат да се перат на ръка поне 10 пъти и многократно да се оставят на слънце за повече от седем дни, преди да загубят антимикробната си сила.

Изследователите казват, че новото им изобретение дава надежда за създаване не само на маски за лице, но и за антивирусно облекло за многократна употребапо време на пандемията.
БГНЕС