Мартин Зелмайер
Мартин Зелмайер / БГНЕС
Още един епизод от сагата Мартин Зелмайер разтърси Брюксел. Скандалното повишение на любимеца на президента на Комисията Жан-Клод Юнкер беше оприличено на преврат в резолюция на Европейския парламент. Депутатите поискаха преразглеждане на процедурата по назначаване и осъдиха липсата на прозрачност. Резолюцията обаче няма задължителен характер, а Комисията заяви, че е спазила всички правила.

Рокади по върховете на ЕК, две българки получиха високи постове

На 21 февруари известният като брюкселския Макиавели Зелмайер, който беше началник на кабинета на Юнкер, неочаквано стана генерален секретар на Комисията. Обвиненията във връзкарство бяха отхвърлени многократно, но случаят продължава да разтърсва щабквартирата на Съюза.

Европарламентът призовава европейските институции да прекратят "спускането на парашутисти" на определени длъжности. Назначението на Мартин Зелмайер е разтегнало прекалено много границите на правото, се посочва в резолюцията. Депутатите настояха процедурата да бъде преоценена и да бъде предоставена възможност на други кандидати да участват, а за в бъдеще да се използват открити и прозрачни процедури.

Зелмайер беше назначен за заместник генерален секретар, а след това и за генерален секретар в рамките на един ден, а процедурата беше проведена, така че други кандидати нямаха възможността да участват, пише още в гласувания в сряда документ.

Бившият адвокат и медиен шеф от Германия постъпи в ЕК през 2004 година, като говорител на Вивиан Рединг, която тогава беше комисар за обществото и медиите и стана известен като нейния сив кардинал.

Зелмайер помогна за успешната кампания по избирането на Жан-Клод Юнкер за президент на Комисията през 2014 година и по-късно стана началник на кабинета му. Освен брюкселския Макиавели, той е наричан още Чудовището или Звярът от Берлемон. Берлемон се казва сградата на Еврокомисията. Мненията за Мартин Зелмайер са противоречиви. Някои го описват като гениален стратег и работохолик, а други смятат, че агресивността и безкомпромисността му отиват твърде далеч.

Мартин Зелмайер
БГНЕС

В Брюксел се разраства скандалът с „Чудовището на Юнкер"

Един от отявлените му критици е базираният в Брюксел журналист Жан Куатреме, който сравнява Зелмайер с Франк Ъндърууд, готовия на всичко в името на властта герой от сериала „Къща от карти“. Влезе ли ЕС в ерата на Зелмайер, без да разбере, пита Куатреме си във видеоклип в Ютуб канала, посветен на брюкселския Макиавели.

Зелмайер упражнява тотален контрол върху ЕК. Той сам се предложи за поста генерален секретар. Трябва да кажем, че искаше да заеме тази позиция още през 2015 година. Всъщност Зелмайер управлява Комисията и има пред себе си 20 месеца, за да я подчини. Вече е започнал да уволнява хора на високи постове, които не хареса и не са показали лоялност“.

В резолюцията на Европарламента се настоява още Комисията да признае, че процедурата по назначението на Мартин Зелмайер е подкопала репутацията ѝ. В отговор комисарят Гюнтер Йотингер заяви, че са спазени всички правила, следвани с предишни подобни процедури и няма отклонение от правните норми.

Мартин Зелмайер
БГНЕС

Преди гласуването на парламента в Страсбург Юнкер заплаши държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия, че ще напусне, ако Зелмайер бъде отстранен. Мандатът на Комисията свършва през есента на 2019 година и следващият президент може да поиска смяна на генералния секретар.