Скоростната процедурата по назначаването на Мартин Зелмайер беше обсъдена от евродепутатите
Разраства се скандалът около изненадващото назначение на дясната ръка на председателя на Еврокомисията за генерален секретар. Скоростната процедурата по назначаването на Мартин Зелмайер, определян като „Чудовището на Юнкер”, беше обсъдена от евродепутатите, информира NOVA.

На 21 февруари така нареченият „Сив кардинал” в Комисията и шеф на кабинета на Жан-Клод Юнкер - Мартин Зелмайер беше назначен на най-висшия пост в йерархията на Комисията. Това стана в рамките на няколко минути с конкурс, изглеждащ нагласен.
 
„Тези парашутни назначения са по вина на Юнкер. Никой не се съмнява в качествата на Зелмайер, но той обслужва партиен интерес”, заяви Филип Ламбер.
 
„ЕК обеща прозрачност, а какво прави? Замита случая под килимчето и ни напомня случая на комисията Сантер. Юнкер не е достоен да управлява”, заяви Денис де Йонг.
 
От името на Комисията назначението оправда комисарят по човешки ресурси Гюнтер Йотингер.
 
„Решението за повишението на Зелмайер е взето единодушно от еврокомисарите по предложение на председателя Юнкер. Действахме по правилата. Няма съмнение, че Зелмайер притежава всички необходими качества за поста. Проверете решението ни, но го приемете”, заяви Йотингер.
 
Ако депутатите останат неудовлетворени от обясненията на Комисията, експерти в Брюксел предвиждат оставката на Зелмайер, която може да повлече и Юнкер.
Нова тв