Харалд Пети
Харалд Пети / Gulliver/Getty Images
Норвежкият крал Харалд Пети, който е на 84 години, ще се изолира за няколко дни, защото има симптоми на настинка, съобщи пресслужбата на двореца, цитирана от Асошиейтед прес. Симптомите са се появили ден, след като той се е срещнал с външната министърка Аникен Хюитфелт, която по-късно е получила положителен резултат на тест за коронавирус.

Дворецът съобщи, че "ще бъдат проведени всички нужни изследвания и тестове" и синът на Харалд Пети - престолонаследникът принц Хокон Магнус, ще поеме задълженията на баща си.

Хюитфелт заяви пред норвежката информационна агенция НТБ, че искрено се надява, че не е заразила крал Харалд, кралица Соня или принц Хокон и пожела на монарха бързо възстановяване.

Харалд има 3 дози ваксина срещу коронавирус, въпреки че през последните години няколко пъти е боледувал. През 2020 г. претърпя операция за поставяне на нова сърдечна клапа. В Норвегия кралят има церемониални функции и няма реална политическа власт. Харалд наследи престола в началото на 1991 г., когато почина баща му крал Олав.

Харалд е първият крал на Норвегия от 14 век, който е роден в Норвегия. Съпругата му не е от благородническо потекло и през 2011 г. спечели сърцата в егалитарната си държава, като поведе траурната церемония в памет на жертвите на масовия убиец Андерш Брайвик.
 
БТА