Не пускат кмета на Кюстендил да поднесе цветя на паметника на Левски в Босилеград
Не пускат кмета на Кюстендил да поднесе цветя на паметника на Левски в Босилеград / БГНЕС, архив
Не пуснаха кмета на Кюстендил в Босилеград за поклонението пред паметника на Левски
38667
Не пуснаха кмета на Кюстендил в Босилеград за поклонението пред паметника на Левски
  • Не пуснаха кмета на Кюстендил в Босилеград за поклонението пред паметника на Левски

Кметът на Кюстендил Петър Паунов не бе допуснат да влезе в Сърбия и да отиде в Босилеград за поклонението на паметника на Васил Левски. В момента на Граничния контролно пропускателен пункт "Рибарци" има 50 сръбски полицаи. „Досега през годините такова чудо не е било", заяви за Дарик Паунов:

Какво се случва на ГКПП "Олтоманци"?

От 8 часа сме тук със заместник-кмета и още двама сътрудници. Идеята беше да поднесем цветя на паметника на Левски и да оставим мартеници на българите от културно-информационния център. Час и половина ни държаха без каквото и да е обяснение, държаха ни паспортите. Една от техните сътруднички каза, че не могат да ни пуснат, трябва да изчакаме организирано мероприятие, консул от България, който да дойде, за да може да се състои мероприятието. Вървят около 50 души с бронижилетки и с каски, като че ли е военно положение. Традиционно тук има не повече от двама-трима полицаи, в момента само около нас са 8-10 души. Не зная тези хора какво очакват, къде си мислят, че се намират.

Вие до последно ли ще чакате позволение?

Работата ми не е такава, че да вися по границите, така че с колегите се връщаме обратно. На 19 февруари - в деня на смъртта на Левски, отново ще се опитаме да поднесем цветя.

Миналата година също посетихте Босилеград.

Всяка година посещавам Босилеград и подобно чудо не е било. Традиционно отиваме в ранните часове, за да няма стълпотворение, за да няма напрежение, посещаваме културно-информационния център. Не мога да си обясня какво е това чудо тази година. Толкова полиция не съм виждал на пункта "Рибарци". Изненадам съм. Следя внимателно събитията, те бяха категорични, че не са против поклонението, а против митинга.