/ Gulliver/Getty Images
Боян Петров не е открит в лагер 2 под връх Шиша Пангма. За първи път от близо седмица тази сутрин времето е позволило на наземен екип и на хеликоптер да достигнат до мястото, в което имаше надежди, че може да се намира българският алпинист. Това потвърдиха за Дарик от щаба на Боян Петров, както и от хеликоптерната компания „Симрик Еър”, която извършва спасителната операция.

Откриха 2 палатки в лагер 2 под Шиша Пангма
 
Лагер 2 се намира на около 6700 метра височина и в него има оставени провизии и кислород. До края на деня наземната група обещава да достигне до Лагер 3 на около 7400 метра височина. В него обаче няма оставени провизии и газ. При подходящо време утре спасителният екип ще обходи и маршрута от Лагер 3 до самия връх.
 
Боян Петров е забелязан последно да поема към Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6 май. Заради лошото време обаче до днес спасителите успяха да стигнат само до Лагер 1 на височина от 6200 метра, а хеликоптери излетяха за първи път тази сутрин. При днешните полети спасителите са забелязали палатка в Лагер 2 на 6700 метра, но хеликоптерът не е успял да кацне, обясни за Дарик Йогеш Сапкота от компанията „Симрик Еър”, която извършва спасителната операция.

Следа в издирването на Боян Петров

"Двата хеликоптера вече са обратно в Непал. От сутринта извършихме два полета, но не открихме нищо. Видяхме палатка в Лагер 2, но заради високото атмосферно налягане на можахме нито да кацнем, нито да спуснем някого с въже. По това време научихме от шерпите, че ще достигнат зоната до 3 часа. И преди малко получихме информация, че шерпите вече са достигнали Лагер 2. В палатката обаче не са намерили нищо, затова в момента бързат към Лагер 3", каза Сапкота.

Той добави още: "Хеликоптерите са в готовност на летището в Катманду. В случай, че групата открие нещо, ще излетят към върха. В момента времето не е подходящо за хеликоптер, но не пречи на наземната група. За утре сутрин хеликоптерът ще е в готовност да излети, ако има нужда от него".

Вижте с колко битки се е справил Боян Петров
 
До края на деня наземната група трябва да достигне до Лагер 3 на около 7400 метра височина. В този лагер обаче няма оставени хранителни запаси и кислород, каза за Дарик Деян Петков от щаба на българския алпинист: "Върви се към Лагер 3. Имам уверението, че днес ще достигнат до Лагер 3, а утре ще се опитат да се качат на върха. Днес няма да има повече полети, а най-вероятно и утре няма да има, защото китайските алпинисти по ръба към върха и хеликоптер близо до тях би било много опасно. Така или иначе те са на място, имаме заснет материал от хеликоптерите, който да разглеждаме за евентуални следи. Лагер 1 и 2 са подготвени от различни алпинисти за изкачването на Шиша Пангма. В Лагер 3 няма оставена храна, газ и вода. Нашата мисъл е, че той може да е намерил стари такива от минали години".
 
Днес е направена и нова сателитна снимка на района, но засега няма да се ползва от спасителите, тъй като може да ги обърка поради множеството обекти. 



"Да, Боян е много оспорвана личност, но ако ги няма тези хора, как ще знаем, че земята е кръгла, как ще разберем какво има на луната или зад хоризонта. За да се открие лекарство за рака е нужна лудост и 100% отдаденост. Тези хора трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях" - това написа във Фейсбук жената до Боян Петров Радослава Ненова. На страницата си тя публикува един от хеликоптерите, с които се извършва спасителната операция.

С Петров няма връзка от 3 май, когато той атакува върха.