Екипите забелязали "подозрителен обект". Заради лошото време обаче не е проведена операция с въжета
Следа в издирването на Боян Петров
97333
Следа в издирването на Боян Петров
  • Следа в издирването на Боян Петров
В пълен ход е операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров, който изчезна безследно по време на изкачване на връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) са излетели два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник.

Иван Кристоф - Човекът Паяк дарява 100 000 лв. за спасяването на Боян Петров
 
Двата спасителни хеликоптера са летели два пъти днес. Екипите са забелязали подозрителен обект, но не са успели да проведат операция с въжета заради лошото време, съобщи за Дарик Йодеш Санкота от “Симрик Еър”. По думите му шерпите, които се придвижват по земя, се очаква да достигнат до лагер 2 скоро и до палатката на Боян Петров. След това ще изпратят допълнителна информация.

Въздушният спасителен екип се връща в Катманду, за да заседава и да вземе решение как да продължи акцията, като ще бъде готов да се върне в района на Шиша Пангма веднага, щом се наложи.

Китайското външно министерство: Правим всичко за спасяването на Боян Петров

Ето какво още каза Санкота пред Дарик: "Ситуацията с времето е следната: тази сутрин опитахме два пъти да летим. По време на полета забелязахме подозрителен обект, но не успяхме да спуснем никого с въже. Сега времето се влошава и се прибираме към Непал. Там спасителният екип ще заседава и ще реши как да се процедира по-нататък".
 
"Заради лошото време не можахме да проведем операцията с въжета, нито да кацнем някъде наблизо. А и говорим само за забелязан подозрителен обект. Добрата новина е, че наземният екип напредва към Лагер 2. От тях ще разберем каква е ситуацията там. На базата на тази информация, след като хеликоптерите кацнат в Катманду, в рамките на няколко часа ще се знае каква е конкретната ситуация и ще се вземе решение какво да се прави впоследствие. Екипът дава най-доброто от себе си. Да стискаме палци!", призова Йодеш Санкота.
 
Откриха дарителска сметка за спасяването на Боян Петров
 
Спасителите казват, че времето днес е малко по-благоприятно от вчера, въпреки, че и днес има вятър. В екипа по спасителната мисия е българинът Кирил Петков, който е заминавал заедно с баща си, за да помогнат с координацията между правителствата, съобщава в. "Труд".
 
Китай ангажира близо 100 души за акцията - спасители, медици, логистични екипи. Усилията им продължават. Разрешителното за полет на непалските вертолети е до утре 13 май. Българското посолство в Китай е поискало удължаване. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

Непалец, който ще помага в търсенето на Боян Петров: 50% е вероятността да е още жив