Не е имало основания за арест на Мохамед Мера преди убийствата
Не е имало основания за арест на Мохамед Мера преди убийствата / снимка: Reuters

Френският премиер Франсоа Фийон заяви, че не са съществували данни, позволяващи да бъде задържан предполагаемият убиец на седем души Мохамед Мера преди извършването на престъпленията, защото Франция е правова държава, предаде Франс прес.

"В страна като нашата нямаме право да поставим под постоянно наблюдение без съдебно разрешение човек, който не е извършил престъпление. Живеем в правова държава", заяви Фийон по радио Ер Те Ел.

Френското вътрешно разузнаване "свърши отлично работата си, то идентифицира Мера, когато той направи посещения в чужбина (в Афганистан и Пакистан) и го постави под наблюдение колкото е необходимо, за да стигне до извода, че никакви данни, никакви улики не позволяват да се мисли, че той е опасен човек и някой ден ще извърши престъпление", изтъкна френският премиер.

"Нормално е хората да си задават въпроси, но той бе разпитан, следен, подслушван. Това е човек, който водеше нормален живот. Той бе криминално проявен, но това няма нищо общо с този случай. Принадлежността към салафистка организация само по себе си не е закононарушение. Не трябва да се смесват религиозният фундаментализъм и тероризмът, макар, разбира се, да са ни добре известни връзките между двете", посочи Фийон.

Високопоставен френски служител, запознат с хода на разследването на случая с убития в Тулуза Мохамед Мера, съобщи, че властите не разполагат с доказателства, че Ал Кайда е поръчала на екстремиста да извърши трите убийства, предаде Асошиейтед прес. Няма и доказателства, че е поддържал контакти с организирани групировки или джихадисти или че е бил обучаван от тях, подчертал цитираният от АП източник.

Мера е посещавал Пакистан и Афганистан и според негови собствени думи в разговор с полицията по време на обсадата на дома му в Тулуза поддържал контакти с Ал Кайда. Отговорност за убийствата пое малко известна групировка, но според цитирания източник тя всъщност се е възползвала от факта, че Мера беше убит от френски командоси, за да си припише неговите заслуги.

Междувременно стана ясно, че френската телевизия "Франс 2" е платила "под 10 000 евро", за да получи видеозаписа с Мохамед Мера, излъчен за първи път в сряда, съобщава медийната група Ер Те Ел, като се позовава на вестник "Поан".В телевизията е било получено обаждане с предложение за предоставянето на записа, на който се вижда как Мера излиза от автомобил. Журналист на медията бил изпратен в Тулуза, където взел записа, а след това свалил стоп кадър с лицето на Мера. С тази снимка на терориста последвала идентификация, за да бъде установена правдоподобността на записа. Журналистът показал снимката на полицейски източници, както и на съсед на Мера, за да се потвърди, че на записа е той. Установяването на правдоподобността отнело седем часа, след които светът видя за първи път лицето на терориста. След като "Франс 2" излъчи първа в света кадрите, препродала записа на други телевизии за сума, която не се уточнява.

Бивши представители на израелската армия и на израелските сили за сигурност критикуват остро днес операцията в Тулуза по залавянето на серийния убиец Мохамед Мера, приключила с неговото ликвидиране, предаде Франс прес. "Та кой чака 30 часа, когато няма заложници? Цялата операция приличаше на демонстрация на глупостта", казва Алик Рон, бивш ръководител на звеното за намеса при извънредни случаи към израелската полиция и на специалните парашутни части, цитиран от в. "Маарив". "Предполагам, че заповедта е била убиецът да бъде заловен жив, но всяко нещо си има граници. Човек не оставя един убиец на свобода цели 32 часа, като му дава мобилен телефон да си говори с целия свят и да се превръща в мъченик", допълва бившият полицейски експерт

Елитното полицейски френско подразделение RAID, чието име е съкращение от френското Recherche Assistance Intervention Dissuasion /Издирване, помощ, намеса и разубеждаване/, не успя да използва ловкостта, хитростта и методите за разубеждаване и позволи на Мохамед Мера да запази инициативата, коментира израелският в. "Йедиот Ахронот", като цитира бившия офицер от израелските специални сили Лиор Лотан, който днес ръководи център за изследване на тероризма. "Целта не беше сложна - апартамент, самотен беглец от закона, никакви експлозиви, никакви заложници, зона, която не е вражеска територия или бойно поле, а която позволява на силите за сигурност да се разгърнат, както си поискат", припомня Лотан.

В четвъртък обаче израелските лидери единодушно похвалиха действията на френската полиция и на френските сили за сигурност по време на обсадата на серийния убиец от Тулуза и Монтобан и посочиха, че французите са действали силно и интелигентно.

Шефът на френското контраразузнаване заяви в интервю за в. "Монд", че е било невъзможно неговите служби да намерят по-бързо Мохамед Мера. Ние, разбира се, си задаваме въпроса дали можехме да действаме по друг начин, но в неделя вечерта все още не можехме да кажем със сигурност, че престъпникът е Мохамед Мера, каза Бернар Скарсини, директорът на Централната дирекция за вътрешно разузнаване на Франция /контраразузнаването/, визирайки критиките, че Мера е можело да бъде арестуван, преди да извърши поредното убийство в понеделник сутринта, когато застреля пред еврейско училище в Тулуза три деца и един преподавател по религия.

Скарсини поясни, че първоначалните планове на Мера всъщност не са били да атакува училището. Той е искал в понеделник да убие още един военен, но е закъснял. И тъй като е познавал добре квартала, в който се намира училището, е импровизирал и е атакувал учебното заведение, допълни шефът на контраразузнаването.

По-рано стана ясно, че Мера е бил включен в "черния списък" на САЩ на лицата, на които е отказан достъп в страната, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на американски официални представители. Източниците не посочват кога точно Мера е бил включен в списъка.

В рамките на по-малко от десет дни 23-годишният французин от алжирски произход хладнокръвно застреля седем души - три деца и равин пред еврейско училище, както и трима френски военни. При многочасовите преговори с полицията, обсадила жилището му, Мера разказа, че е бил в Афганистан и Пакистан, където се обучавал в тренировъчни лагери на Ал Кайда, отбелязва ИТАР-ТАСС.

След като бил заловен, Мера бил държан в арест на американските сили в Афганистан, но как и кога се е случило това и какво е станало с него след това, все още не е ясно, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

През 2007 година Мохамед Мера е пребивавал в Испания, съобщи Франс прес, позовавайки се на испанското министерство на вътрешните работи.

Мера минал границата, идвайки от град Перпинян и бил идентифициран при редовна гранична проверка на граничния пункт Ла Хонкера, където казал, че идва на почивка, обясни говорител на министерството без да даде подробности.

Според испанския печат той може да е посетил страната, за да участва в ислямистки конгрес в испанската област Каталония, граничеща с Франция. Испанското вътрешно министерство обаче не е потвърдило тази информация.